UP FTŠ: Študentka Lara Poljšak članica zmagovalne posadke v jadranju

Jadralna posadka ameriške jadrnice Quantum Racing je na svetovnem prvenstvu razreda TP52 osvojila naslov svetovnih prvakov. Del mednarodne ekipe je bila tudi študentka Univerze na Primorskem Fakultete za Turistične študije – Turistice (UP FTŠ) Lara Poljšak, ki jadra že od malih nog.  

Portugalski Cascais je med 17. in 21. julijem 2018 gostil svetovno prvenstvo Rolex TP52 World Championship 2018. Na krovu zmagovalne jadrnice Quantum Racing je sodelovala komaj devetnajstletna Lara Poljšak, med drugim najmlajša tekmovalka v Cascaisu. Vodstvo so prevzeli že prvi dan regate in ga obdržali vse do zadnjega dne, ki je bil seveda tudi najbolj napet. »V Cascais smo prispeli že nekaj dni pred prvenstvom, da smo se lahko spoznali s tamkajšnjimi razmerami. To nam je kasneje prišlo zelo prav, saj smo že prvi dan prevzeli vodstvo. Naša prednost se je zadnji dan sicer nekoliko zmanjšala, a smo z zmago v zadnjem plovu vseeno uspeli zadržati vodstvo in osvojiti naslov svetovnih prvakov,« pravi Lara, ki se bo prvenstva vedno rada spominjala.

Kljub rosni mladosti ima Lara že mnogo izkušenj, saj jadra že od nekdaj in ji danes to predstavlja način življenja. Z jadranjem je povezana cela družina. Tudi med samim študijem na UP FTŠ je v bližini morja in tako nadaljuje svojo jadralno pot. »Tekmovalno sem se z jadranjem začela ukvarjati pri devetih letih. V razredu Optimist sem bila štiri leta del slovenske reprezentance za evropska oziroma svetovna prvenstva. Po tem sem napredovala na nekoliko večje jadrnice, letos pa sem imela priložnost postati del posadke enega najpomembnejših jadralnih razredov TP52, ki sestoji iz samih svetovno znanih imen v jadralskem svetu. Zdaj, ko sem v tem krogu jadralcev, mi redno ponujajo mesto v drugih posadkah. Že oktobra me čaka novo svetovno prvenstvo v razredu Melges 20, pozimi v zimskem časa pa se odpravljam na tri regate v Miami. V prihodnosti bi si želela nekaj pomembnejših jadralnih razredov pripeljati tudi v Portorož, saj imamo tu odlične pogoje za jadranje, ki po mojem mnenju še niso dovolj izkoriščeni,« pojasni Lara.

Na UP FTŠ so na njihovo študentko Laro izjemno ponosni in ji želijo še veliko uspehov!