Turistica izpeljala 6. mednarodno konferenco Encuentros

Fakulteta za turistične študije - Turistica Univerze na Primorskem je med 22. in 25. marcem 2017 organizirala 6. mednarodno znanstveno in strokovno konferenco Encuentros: Innovation in Tourism and Hospitality – Preparing for the Future.

Konferenca, katere osrednja tematika je bila inovativnost v turizmu, je bila izvedena z mednarodnim združenjem Alliance for Innovators and Researchers in Tourism and Hospitality – AIRTH, katerega soustanovitelja sta tudi vodila konferenco: dr. Dejan Križaj z Univerze na Primorskem in dr. Florian Zach z Washington State University, ZDA.

Slovenija že od leta 2004 sistematsko spodbuja inovativnost v turizmu, za kar je prejela več priznanj, vse od Svetovne turistične organizacije in OECD naprej. Konferenca Encuentros je nov korak v tej smeri, vključevala pa je znanstvene predstavitve zadnjih dogajanj s področja inovativnosti v turizmu in predstavitev nekaj primerov inovacijskih izkušenj iz prakse.

Udeleženci so prišli iz Avstrije, Nemčije, Švice, Slovenije, Japonske, Portugalske, Italije, Švedske, Islandije, ZDA in Velike Britanije. Med drugim so se poslušalci lahko udeležili celodnevnih ekskurzij, ki so potekale pri 14 dobitnikih nacionalnih nagrad Slovenske turistične organizacije za inovativnost v turizmu iz obdobja 2004–2016, sejalec in snovalec, tako da so lahko neposredno videli in izkusili inovativne turistične produkte in ideje.
Udeleženci konference na eni od ekskurzij. Foto: UP FTŠ.

Udeleženci konference na eni od ekskurzij. Foto: UP FTŠ.

Udeleženci so lahko izbirali med šestimi ekskurzijami pri naslednjih nagrajencih iz preteklih let: hotel Špik, ledeniški wellness (Kranjska Gora, Sejalec 2016), Enigmarium Escape Room (Ljubljana, Snovalec 2015), Matjaževa domačija (Paha, Sejalec 2008), GoOpti, inteligentne transportne rešitve (Ljubljana, Sejalec 2012), Turistična kmetija Urška (Rogla, Snovalec 2011), Podzemna pot (Kranj, Sejalec 2009), Odprta kuhna (Ljubljana, Sejalec 2014), Hostel Celica (Ljubljana, Sejalec 2004), Okusi Kamnika in sit Trnič (Snovalec 2014), LACEnia, čipkaste jedi (Ljubljana, Snovalec 2016), Fonda, ribogojnica (Seča, Sejalec 2014), Koper, potniški terminal (Sejalec 2007), Sladka Istra, festival (Koper, Sejalec 2011), Pliskovica, vasica na Krasu (Sejalec 2006).

V sklopu predstavitev se je na Turistici odvila tudi okrogla miza o inovativnosti, kjer je prvič na enem mestu spregovorilo tudi vseh pet prejemnikov priznanj Slovenske turistične organizacije za inovativne turistične produkte in ideje v letu 2016. Okrogle mize, odprte za javnost, se je udeležilo več kot 150 akademikov, predstavnikov turističnega gospodarstva, študentov in druge javnosti. Na okrogli mizi so razvoj inovativnih produktov, rezultate in izzive na tej poti predstavili Lidija Baša z Občine Lendava, ki je za postavitev edinstvenega razglednega stolpa Vinarium Lendava prejela nacionalno priznanje za inovativnost sejalec 2016, Sara Berglez Zajec iz ŠKTM Radlje ob Dravi, kjer upravljajo s prvim javnim biološkim bazenom pri nas, kar jim je prineslo naziv finalist sejalec 2016, in Janez Jager, zunanji svetovalec podjetja Hit Alpinea, z razvojem koncepta healthness hotela kot nadgradnje nagrajenega produkta Ledeniški wellness. Sejalcem leta 2016 sta se pridružila tudi oba snovalca, žalska fontana Zeleno zlato, ki jo je zastopala podžupanja dr. Hana Šuster Erjavec, ter Katja Richter, magistra oblikovanja tekstilij in oblačil, ki je motive tradicionalnih idrijskih čipk uspešno prenesla v idejo estetsko dovršenih jedilnih »tekstilij«.
Okrogla miza o inovativnosti v turizmu. Foto: UP FTŠ.

Okrogla miza o inovativnosti v turizmu. Foto: UP FTŠ.

Dr. Dejan Križaj, UP FTŠ Turistica: »Konferenca je po mnenju udeleženih prinesla nov veter v jadra vsem, ki se ukvarjamo z raziskovanjem, spodbujanjem in sledenjem načel inovativnosti v turizmu. Ob zbiranju pozitivnih odzivov tako s strani akademikov kot turističnih ponudnikov (in študentov, ki so vzporedno s konferenco izpeljali prvi turistični start-up vikend na UP) že snujemo nove projekte, o katerih smo se dogovorili ob zaključku. Med drugim so to nadaljevanje letošnje dobre prakse prepleta znanstvenih in strokovnih vsebin, vključevanje dodiplomskih in podiplomskih študentov, gospodarstva in lokalnih skupnosti ter skupno delo na aktualnih razvojnih izzivih. Vse z namenom vnašanja vedno novih pozitivnih sprememb in doživetij v lokalni in globalni turizem.«

Florian Zach, PhD, Washington State University, USA: »The goal of this conference was to bring like-minded individuals – in this case innovators, entrepreneurs and academic innovation researchers – together to learn from each other. I believe we achieved that and more. Not only did successful innovators, especially winners and finalists of the Slovenian Tourism Awards, share their insights with academics, but also did they educate UP FTS Turistica students; meaning the next generation of entrepreneurs. At the end the conference was full of energy for travel related innovation and academic research to support innovators and policy makers. As such the winners of this conference are students, tourism innovators and entrepreneurs as well as researchers and thus society at large.«