Pomen prostovoljstva v trajnostnem razvoju

Na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem, so Evropski teden trajnostnega razvoja obeležili tudi predavatelji in študenti interdisciplinarnega magistrskega programa druge stopnje Management trajnostnega razvoja s pogovorom o prostovoljstvu in njegovem pomenu za trajnostni razvoj. Pri pogovoru so sodelovali predstavniki štirih članic Univerze na Primorskem, Fakultete za management, Fakultete za humanistične študije, Fakultete za turizem – Turistica in Fakultete za vede o zdravju.

Petra Matos, ustanoviteljica Trajnostnega parka Istra, je predstavila lastne izkušnje prostovoljstva v Indiji in odločitev, da bosta z možem svoje življenje in delo usmerila v organiziranje prostovoljnega dela in pomoči prebivalcem v Sloveniji. Delujejo v slovenski Istri, kjer so v zadnjih štirih letih z več kot 600 prostovoljci iz 47 držav opravili nad 60.000 ur prostovoljskega dela. Ob  fotografijah so udeleženci spoznali njihove aktivnosti, ki obsegajo še mnogo več kot zgolj fizično pomoč domačinom. To sta potrdila tudi sogovornika, domačina iz Smokvice, kjer je v preteklih poletjih potekal del aktivnosti Trajnostnega parka Istra s prostovoljci. Izkušnje so predvsem pozitivne in so pustile trajni pečat. Izvedeli smo tudi, da imata Petra in njen mož že »posnemovalce« svojega delovanja, ki pa žal niso v Sloveniji. Interes za bivanje pri njih v glavnem izkazujejo prostovoljci iz tujine. Vse do konca letošnjega poletja so možnosti sprejema prostovoljcev že zapolnjene.

Študenti so aktivno sodelovali v razpravi, iskali odgovore na zelo konkretna organizacijska in vsebinska vprašanja prostovoljstva ter podali različne ideje glede razširitve vsebin prostovoljstva.